Bij ziekteverzuim gaat veel aandacht uit naar de gezondheid van de medewerker. Het gesprek over werk blijft vaak achter. De Methode IK draait het om en stelt het werkperspectief centraal. Behoud van werk is voor iedereen belangrijk en niet voorbehouden aan mensen met een goede gezondheid.
Duurzame inzetbaarheid
De Methode IK stelt werkgevers in staat om verzuim op te lossen met werk. Met eigen regie zorgen ze voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Dat geeft grip. De aanpak is eenvoudig en bestaat uit drie fasen.
De eerste fase is een functionele analyse om te bepalen welke knelpunten zorgen voor problematisch of dreigend verzuim. Met behulp van vier modellen kan de werkgever bekijken hoe het functioneren en de arbeidsverhouding verstoord zijn geraakt en welke aanknopingspunten er liggen voor het herstel ervan.
In de tweede fase wordt het werkperspectief bepaald waarin de medewerker goed en duurzaam kan functioneren. Er zijn twee mogelijkheden: anders werken of ander werk. Deze fase bevat een model waarmee de werkgever en de medewerker overeenstemming over het einddoel bereiken.
Als die overeenstemming er is breekt de laatste fase aan. Hierin maken werkgever en medewerker afspraken over het plan om duurzame inzet in werk te realiseren. Met behulp van een zesde en laatste model kan dan het beoogde einddoel worden gerealiseerd.
De modellen van de Methode IK©
- De Functioneringslemniscaat©: duurzaamheid door goed functioneren.
- De Paraplu van Belang©: zelfstandig verantwoordelijk in het gezamenlijk belang.
- De Verlofkrul©: Afspraken over werken of verlof.
- De Tafel van Twee©: Regie aan tafel met werkgever en werknemer.
- Het Hart van de Re-integratie©: overeenstemming over het doel voorafgaand aan het plan.
- Rekenen en Tekenen©: van doel naar resultaat, gepland in tijd en stappen.
Onderstaande animatie laat een van de modellen van de Methode IK zien.